NewsDay, News, Technology

Så går USA-valet 2016

Tors, 20 Juli 2016

Hillary eller Trump?

I höst går amerikanarna till valurnorna för att rösta fram landets nästa president för de närmaste 4 åren. Eller de närmaste 8 åren kanske vore mer riktigt att säga, eftersom den sittande presidenten nästan alltid blir omvald. Även Barrack Obama, en av de minst omtyckta presidenterna i USAs historia, har blivit omvald.

Hur går då valet? Hillary Clinton är ett välprövat kort, hon har redan suttit i vita huset som first lady. Med Hillary vet amerikanarna vad dom får, vilket egentligen är en fortsättning på Obamas politik. Trump däremot är ett nytt och fräscht ansikte, åtminstone i politiska sammanhang. Många amerikaner är missnöjda med den dåliga ekonomiska utveckling som har varit under de senaste 8 åren och vill se en förändrad ekonomisk politik. Där är ju Trump synnerligen stark med sin bakgrund i affärsvärlden. Med Hillary Clinton vid rodret kommer den ekonomiska politiken att fortsätta i samma spår som under Obama.

Många amerikaner är missnöjda med den dåliga ekonomiska utveckling under Obama

Just nu ligger de båda presidentkandidaterna jämnt i de väljarundersökningar som presenteras, med en marginell ledning för Clinton. Donald Trump är dock en mycket skicklig debattör, det har han visat det senaste året under Republikanernas kandidatval, och kommer troligtvis stärka sitt förtroende hos väljarna efter höstens tv-sända debatter. Många republikaner som varit starkt emot Trump som presidentkandidat, kommer också att mjukna ju närmare valet kommer och den bittra striden inom partiet bleknar i minnet. Sedan har vi det faktumet att republikanerna och demokraterna brukar turas om att regera i 8-års intervaller. Så har det varit hela perioden sedan 1953 med få undantag.

Det mesta pekar alltså på att Republikanerna vinner höstens val och Trump flyttar in i Vita Huset. Den 9:e november vet vi med säkerhet.